Hoe werken wij?
Thema's:
We werken binnen kinderopvang ienie mienie met VVE thema's. We stimuleren de kinderen om de verschillende ontwikkelingsgebieden te ontwikkelen/uit te breiden. Zo wordt er ook geobserveerd om te zien hoe ze zich ontwikkelen en wat ik ze extra kan aanbieden om ze meer te stimuleren. We bieden onder andere het volgende aan:
- De woordenschat door voor te lezen, bezoeken een bibliotheek, werken met een thema hoek, gebruiken woordkaarten, hebben o.a. liedjes voor het opruimen, tijdens het eten en drinken en diverse liedjes bijpassend aan het thema.
- We stimuleren de fijne motoriek door te tekenen en te spelen met kleine materialen.
- De grove motoriek door te dansen, buiten te spelen en te bouwen.
Tijdens elk thema komen er bijpassende activiteiten aan bod, leren de kinderen nieuwe woorden, lezen we boekjes en hebben we veel plezier. We gaan dagelijks zoveel mogelijk naar buiten.
Werkwijze:
We vinden het erg belangrijk dat elk kindje zich veilig en vertrouwd voelt en zich heerlijk kan vermaken terwijl papa en mama werken. Bij kinderopvang ienie mienie wordt veel gespeeld. Spelen is belangrijk en spelenderwijs leren kinderen erg veel. Merken we dat een kind toe is aan meer uitdaging, dan bieden we dit aan. We benaderen kinderen positief en stimuleren ze in zijn of haar ontwikkeling.
We werken met dagritmekaarten en een vaste dagindeling. Dit is duidelijk voor de kinderen en dit bied rust.
We werken met een communicatie schrift voor kinderen tot 2 jaar. Hierin kunnen zowel ouders als wij van Kinderopvang ienie mienie een overdracht doen. Hierin schrijf je belangrijke nieuwtjes en schrijven we een leuk verhaaltje over die dag..
Zo krijgen kinderen ook een leuk aandenken voor later.
GEZONDE KINDEROPVANG
Wij werken aan gezonde kinderopvang.
Dit doen we bij kinderopvang ienie mienie door gezonde voeding, te spelen met natuurlijke materialen, en door veel te bewegen. Binnen door te dansen of onze peutergym die we regelmatig terug laten komen.
Onze tuin is erg groen ingericht en daarnaast hebben we een moestuintje en wat kleine dieren die ze mogen helpen voeren, aaien.
We gaan veel naar buiten om te spelen, op pad te gaan en leuke avonturen te beleven.
Ook bij minder mooi weer zijn we buiten te vinden. Hier hebben we hele mooie pakjes voor, waardoor de kinderen droog en warm blijven.
Buiten spelen is heel belangrijk voor :
De Motoriek
Spelenderwijs trainen ze hun coördinatie, hun evenwicht, reactie en uithoudingsvermogen en ontwikkelen ze lichamelijke behendigheid.
De Weerstand
Door buiten te spelen maakt je kind meer vitamine D aan.
Het is goed voor de mentale en fysieke welzijn van kinderen en ondersteunt de regulatie van hun immuunsysteem.
Het Zelfvertrouwen
klimmen op de bult van de glijbaan, op de rand van de zandbak balanceren, springen op de trampoline. Buiten zijn er meer uitdagingen. Voor de eerste keer de bult op klimmen en glijden geeft een gevoel van overwinning. Zo'n ervaring geeft zelfvertrouwen. Hierdoor voelen ze zich zekerder.
Besef van de natuur
Kennismaken met de natuur is erg belangrijk. Buiten ervaren ze de ruimte, planten, dieren, het weer, het licht, geluid erg goed. Daarnaast kun je buiten mooie dingen vinden om te verzamelen, te bekijken en mee te spelen. Vogels, kriebelbeestjes, spinnen in een web of vlinders. Elk seizoen levert nieuwe ervaringen en zo leren kinderen steeds meer.
Positieve effecten van buitenspelen:
- Je kind raakt buiten meer energie kwijt dan binnen: klimmen, rennen, springen, lawaai maken.
- minder kans op overgewicht.
- een betere motoriek door ervaring met bewegingen.
- In een natuurlijke omgeving spelen is goed voor de concentratie.
- Buiten zijn bevordert een goede nachtrust van je kind.
- Door te spelen met natuurlijke materialen, wordt de creativiteit uitgedaagd.
- kinderen worden blij van buitenspelen.
- Kinderen die buiten spelen durven meer te onderzoeken/ te ondernemen en hebben meer zelfvertrouwen.
- kinderen die buiten spelen zijn socialer